27. Så påverkas demokratin av nätjättarnas dominans
Veckans citat | På mediefronten allt och intet nytt | Veckans valprognos | Är du desinformationsvaccinerad? |
Du och de cirka 1900 personerna som får ett hojt från mig i mailboxen varje vecka ska ha tack. Den här veckan blir det de STORA frågor som avhandlas i nyhetsbrevet. Demokratin, medierna, desinformationen, hybridkrigföringen. Ja du hör ju. Mina favoritämnen är det förstås. Kanske dina också? Samt att jag rapporterar från två livevent jag deltagit i under veckan. Det ena som programledare och det andra som publik.
Följ mig gärna i sociala medier då det också är en bra plats att diskutera de saker jag tar upp i nyhetsbrevet. Ibland lägger jag ut någon av texterna från brevet på Linkedin och får ofta bra uppslag och diskussioner där.
👉🏼 Jag finns på Instagram, Bluesky och LinkedIn 🤳🏽
Nu tycker jag vi kör igång.
/Fredrik
I det anmärkningsvärda nummer 27
Veckans citat om självhjälpskurser
På mediefronten allt och intet nytt - jag reflekterar efter en mediekonferens i veckan
Veckans valprognos levereras av Peppe Öhman
Så påverkas demokratin av nätjättarnas dominans - jag kollade på ett scensamtal med några skarpa personer
Är du desinformationsvaccinerad? Experten Anton Lif ger tips hur man kan förebygga attackerna
Veckans citat 2 - om vem som ska konsumera allt generiskt AI-innehåll
OM NYHETSBREVET
Jag delar regelbundet insikter och analyser kring kommunikation, samhällsutveckling och digitalisering. Nyhetsbrevet är gratis men kostar pengar att producera. Som betalande prenumerant stöttar du produktionen av innehållet, och får också särskilda erbjudanden samt tillgång till alla tidigare nyhetsbrev. Du blir också medlem i facebookgruppen Redaktionsrådet ihop med de andra betalande prenumeranterna. Men framförallt gillar du att jag gör det jag gör och vill bidra till det.
Veckans citat
På mediefronten allt och intet nytt
Ingen prestation. Arbetet fortsätter. Eller hur var det nu? Den här veckan kom nyhetsbrevet något senare - även om jag aldrig känt att den specifika dagen är helt avgörande för er läsare. Ett nyhetsbrev i veckan är målet i första hand.
Men förseningen har en orsak. Jag och mina kollegor på Sveriges Tidskrifter (jag jobbar deltid på organisationen) har rivit av vårt största event för året i form av Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan på Cirkus i Stockholm. I år var jag även programledare för ett av spåren under dagen med tema journalistik i förändring.





Jakob Moll från det danska medieföretaget Zetland berättade hur de fått 40 000 mediekonsumenter att betala för journalistik bakom inlogg. Catherine Fulgencio som är TikTok-redaktör på 58-åriga tidningen Forskning & Framsteg berättade hur hon jobbar med vetenskapsjournalistik i kort rörligt format. Kent Vilhelmsson från Dagens ETC och Magnus Rosenquist från Tulo berättade om hur de ökat sina digitala prenumerationsintäkter. Sedan höll jag ett scensamtal med Leo Lagerkrantz som är publisher på EFN samt en paneldebatt med Johan T Lindvall (Svensk Damtidning), Eva Burman (Dagens Arbete) och James Savage (The Local) om hur de lyckas konkurrera med större medieaktörer i sin nyhetsbevakning.
Journalisten Matilda Nilsson har för Sveriges Tidskrifters räkning summerat innehållet på Tidskriftsdagen i 11 insikter på ett bra sätt så det kommer jag inte göra här.
Samma lika
Det jag själv tar med mig, och som jag också sa till publiken, är att mediebranschens utmaningar har varit de samma många år nu - men med helt nya möjligheter att lösa dem.
Jag var på Tidskriftsdagen som deltagare i en paneldebatt första gången för sjutton (!) år sedan, det vill säga 2007. Då var jag branschjournalist på tidningen Internetworld och skrev om hur Facebook etablerades på allvar i Sverige och hur den nya heta musiktjänsten Spotify bara fanns i stängd betaversion (inbjudningar var hetaste heta). 2007 var temat för vår paneldiskussion Att ta framtiden på allvar och de två största utmaningarna för tidskriftsbranschen (och mediebranschen i stort) beskrevs vara globalisering och elektronisk publicering.
Att finansiera journalistik digitalt och få målgruppens uppmärksamhet i konkurrens med techjättarna var och är fortfarande en knäckfråga. Men skillnaden mot för 17 år sedan är att långt fler aktörer faktiskt lyckas konvertera sin publik till betalande prenumeranter. De tekniska lösningarna för att hantera digitala intäkter och digitala publiceringar är otroligt mycket bättre nu än tidigare.
Detta gäller dock även för konkurrentera…
Veckans valprognos
Jag lyssnar på Peppe Öhman i många andra frågor och har ingen orsak att inte lyssna på henne när det gäller att förutspå utgången i det amerikanska presidentvalet.
“Det är extremt tight race, men jag tror att Harris kommer att vinna och att det leder till att jag småningom (efter att MAGA-dårarna demonstrerat, skrikit och tagit till våld) kommer att lugna ner sig och allt återgå till något lite mer normalt. Eller så normalt USA kan bli.” skriver Peppe i sitt senaste nyhetsbrev.
Visst är det fascinerande hur mycket vi vet om den amerikanska politiken och hur lite vi vet om nästan alla andra länders politiska spel (utom Sverige då kanske). Visst kan man hävda att kulturellt och geografiskt avstånd spelar roll när det gäller att bry sig och följa politiska processer i till exempel Japan. Men även europeiska grannländer faller i någon slags medieskugga där USA står i solen. Sen är det förstås (fortfarande) en supermakt vars politik drabbar eller gynnar många andra länder, så det är inte helt oväsentligt att hänga med såklart. /Slut på gammal spaning.
Så påverkas demokratin av nätjättarnas dominans
I veckan såg jag Karin Pettersson (kulturchef, Aftonbladet), Amanda Sokolnicki (politisk redaktör, Dagens nyheter) och Christian Christensen (professor i journalistik, Stockholms universitet) diskutera “Det demokratiska samtalet: Från torget till TikTok” under ledning av Irena Požar.
Du kan se hela samtalet här. Samtalet arrangerades av Tranströmerbiblioteket i Stockholm och är en del av en serie kallad Samtal pågår.
Några saker jag tar med från diskussionen är bland annat:
Från Karin Pettersson: För mycket makt över hur politiskt innehåll skapas och sprids har hamnat hos för få personer. 3-4 individer styr idag över enorma tjänster med miljontals användare (Mark Zuckerberg och Elon Musk två exempel). Vi går från ett demokratiskt samhälle till ett samhälle styrt (ännu mer) av en elit.
Från Christian Christensen: Sverige är inte USA. Ibland glömmer vi bort dels vilken stark tradition av att konsumera traditionella medier och nyheter vi har i Sverige och dels hur starkt public service är här jämfört med i USA. Det är lätt att tro att allt är eller kommer bli som i USA, men vi har helt andra villkor och är bättre rustade att möta samtidens informationsutmaningar.
Från Amanda Sokolnicki: Vi måste kunna tycka olika utan att hata. Eftersom tonläget på nätet är så uppskruvat har vi hamnat i en situation där någon som framför relevant mediekritik beskrivs som att den hatar medier och vill lägga ner till exempel public service. Det gör journalistiken sämre och kanske har vi blivit skotträdda efter så många år med näthat och trollfabriker. Att vi har ett riksdagsparti som både avslöjats och även fortsätter attackera sina politiska motståndare genom hemliga konton via en trollfabrik - dessutom sanktionerat av övriga samarbetspartier - är ett faktum.
Är du desinformationsvaccinerad?
Statstödd desinformation (en form av hybridkrigföring kan man säga) eller så kallad “foreign information manipulation interference” hittar sällan på saker ur tomma intet. Mer ofta är målet att splittra en motståndare (befolkningen i ett land till exempel) genom att förstärka de konflikter och debatter som redan finns.
Koranbränningarna i Sverige eller konspirationen om att svensk socialtjänst kidnappar barn är två exempel på ämnen eller situationer där något faktiskt hände (ja, det har förekommit koranbränningar - men i vilket syfte och av vem? Och ja, socialtjänsten omhändertar barn som far illa i Sverige - men det handlar inte om kidnappningar). Sedan eldas dessa saker på med mer eller mindre falska uppgifter eller drev och kommentarsstormar med hjälp av både riktiga och falska avsändare. Astro turfing - falska gräsrotsrörelser - är också vanligt förekommande. Begreppet myntades med utgångspunkt i varumärket Astro turf som producerar konstgräs).
Går det att motverka?
Anton Lif är rådgivare inom krisberedskap och civilt försvar på Combitech och blir intervjuad om det här i Computer Sweden. Han pekar på att man faktiskt kan jobba proaktivt med desinformationsmotstånd och att “vaccinera” sin befolkning mot det. Att i förväg varna för tänkbara attacker av desinformation kan ha en mildrande effekt samt att även peka ut avsändaren när det väl händer.
“att faktiskt attribuera attacker till en utpekad aktör. Som när Sverige nyligen gick ut och sa att det var Iran som hackade en sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden där man uppmanade till hämnd mot koranbrännare.” säger han i intervjun. “Det handlar om att försöka vaccinera samhället och människorna genom att dra ner byxorna på de här aktörerna innan något hänt. Vi kan se i evidenbaserad forskning att det har en viss effekt.”
Läs hela intervjun där Anton Lif även pratar om hur man ska hantera AI-genererad falsk information.
Veckans citat 2
Det var allt för den här veckan. Gillar du nyhetsbrevet? Dela det! Gillar du inte nyhetsbrevet? Berätta varför. (okej, du FÅR maila även fina omdömen såklart).
Ses snart igen beeps. ❤️
/Fredrik