16. Så stoppas desinformation mest effektivt
En tid av sönderfall | Bloggutmaning blev till bok | Tre bra källor till den kommunikativa verktygslådan
Det är en omvälvande tid, både i världen och för mig personligen. Något jag grubblar mycket över just nu är onlinevanor, skärmtid och sociala mediers förmåga att få oss att må skit. Jag skulle så gärna vilja se in i framtiden och få reda på hur vi som mänsklighet hanterar den fortsatta digitala utvecklingen rent psykologiskt. Kanske är det som Clay Shirky sa 2010 när jag intervjuade honom - att vi just nu är inne i en tid av sönderfall med stora förändringar på kort tid, för att senare stabilisera oss i en ny normalitet. Symptomatiskt är att inlägget jag länkar till ovan innehåller en text med flera brutna länkar.
Väldigt lite talar för att vår nuvarande användning av skärmar och teknik är rimlig samtidigt som det väl hör till att varje generation ska känna så om “det nya”.
Jag talar med vänner som försöker välja bort onlinetillvaron - i alla fall den privata, för att fokusera på skapande och störningsfri kulturkonsumtion. Samtidigt uppstår ett utanförskap av att inte hänga med, att inte hoppa på, att vara efter. Vi är sociala varelser och viljan att höra till en flock är en stark överlevnadsfaktor både nu och för tusen åren sedan.
En sak som faktiskt hjälper mig att reda ut tankarna kring ovanstående är att löpande göra det här nyhetsbrevet. Att regelbundet formulera tankar kring något pågående. Jag är glad att du och över 1300 andra personer vill vara med på den resan.
🥕 Innehållet i nummer 16
Nyhetsbrevets läsare tyckte till om sin lön
Bloggutmaning blev till bok
Veckans spaning
Så stoppas desinformation och propaganda mest effektivt
Fyra bra källor till den kommunikativa verktygslådan
OM NYHETSBREVET: Jag delar regelbundet insikter och analyser kring kommunikation, samhällsutveckling och digitalisering. Som prenumerant får du:
Tips och strategier för dig som jobbar med kommunikation.
Analyser kring aktuella händelser utifrån ett kommunikationsperspektiv.
Personliga reflektioner, debattinlägg och åsikter om bransch- och samhällsfrågor.
Nyhetsbrevet kostar pengar för mig att producera men är gratis att läsa. Om du gillar det jag gör får du gärna stötta mitt arbete genom att bli betalande prenumerant.
💵 Nyhetsbrevets läsare tyckte till om sin lön
Jag skrev om kommunikatörernas lönenivå i nummer 14 av nyhetsbrevet och hänvisade till Resumés lönekartläggning. Men jag glömde ju följa upp vad ni läsare svarade i den lilla undersökning jag gjorde i anslutning till notisen.
57 procent tycker att de antingen har för mycket i lön eller är glada att de ens har ett jobb. 43 procent tycker att de har för lite i lön.
Personligen tycker jag det är sunt att både vilja ha mer i lön av personliga skäl men också ha en kritisk blick på den egna arbetsinsatsen jämfört med kollegor och personer i branscher, av professionella skäl.
Lönen är ju alltid en kompromiss mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, precis som 8 timmars arbetsdag eller 40 timmars arbetsvecka (även om det sistnämnda börjar debatteras allt mer högljutt eftersom väldigt lite hänt när det gäller arbetstidens längd i Sverige på väldigt många år.)
Bloggutmaning blev till bok
Häromdagen kom ett paket hem i brevlådan. Det var boken Lyssna på medarbetarna och lyckas med utveckling av Inger Aspåker.
“Det är en handbok för ledare som mer vill fokusera på att få människor att växa och utvecklas i stället för att kontrolleras. Den riktar sig till unga ledare som inte vill trilla ner i gamla hjulspår. Eller gamla som vill ta sig upp därifrån.”
Till boken kom också en fint meddelande från Inger där hon skriver att boken inspirerats av den bloggutmaning jag drev under ett antal år. Blogg100 samlade som mest cirka 700 svenska bloggare att skriva blogginlägg varje dag, 100 dagar i rad. Den startades efter att jag själv behövde hitta tillbaka till skrivlust och kreativitet. Även företag deltog i utmaningen och när jag jobbade på kommunikationsbyrån Intellecta gjorde vi en Blogg100-bok med 100 texter om kommunikation utifrån kollegornas inlägg.
Sveriges Kommunikatörer gick även in som samarbetspartner under ett av åren med Blogg100 och stöttade ett event på Historiska museet där bloggutvecklingen diskuterades med bland andra Ebba Kleberg von Sydow, Karin Pettersson, Rebecca Crusoe och Hans Kullin.
Jag är väldigt stolt över att genom åren ha varit med och bidragit till att tusentals personer och inlägg skapades inom ramen för Blogg100. Samtidigt känns det som en annan tid på många sätt.
Idag känns det som att nyhetsbrevet delvis är den nya bloggen samtidigt som poddarna har blivit en självklar del av mediekartan. Deeped skriver en del om nyhetsbrevets roll och utveckling i det här inlägget.
”Så var tar då webben och inte minst bloggen vägen? När nyhetsbreven går från att vara trafikdrivande till stand alone. Well, det är en väldigt bra fråga. Makten förskjuts ännu mer från ”egenägt” till ”egenkontrollerat”. (ur inlägget)
Veckans spaning 🍏
“Vi har varit världens mest uppkopplade land i decennier. Hela tiden säger folk att det finns en risk att vi halkar efter. Redan på 1980-talet när jag satt med en ABC 80 i högstadiet så sa vår lärare att det är viktigt att vi inte halkar efter i teknikutvecklingen. Finns det inte en risk att vi halkar efter intellektuellt på grund av alla tidsslösande appar och andra idiotiska mojänger vi lägger ner så mycket energi på istället för att läsa böcker? Jag blir lite matt av AI-hajpen.”
Så säger Fredrik Strage i podden Mammons rike från EFN (som trots massa färska miljoner från Handelsbanken till sitt stora medieprojekt ändå har ganska dåligt ljud i sin podd)
Direktlänk till segmentet om AI 24 minuter in i avsnittet på Youtube.
Hela avsnittet i poddform på Spotify:
Så stoppas desinformation och propaganda mest effektivt
“Desinformation och propaganda är inte nya fenomen, men genom digitaliseringen har dessa företeelser blivit mer omfattande och sofistikerade. I förhållande till en del andra europeiska länder tycks också Sverige vara särskilt utsatt. […] Kommitténs bedömning är sammantaget att desinformation och propaganda utifrån utvecklingen i vår omvärld och dess omfattning i Sverige utgör en allvarlig demokratiutmaning.”
Ovanstående är hämtat ur utredningen “Det demokratiska samtalet i en digital tid. Så stärker vi motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat” (SOU 2020:56).
Carl Heath var särskild utredare för utredningen och skrev nyligen på Linkedin om artikeln Misinformation poses a bigger threat to democracy than you might think i Nature.
Carl Heath konstaterar att artikelförfattarna framför liknande argument kring vad som krävs för att motverka desinformation som han själv med kollegor gjorde i SOU:n från 2020.
Det handlar bland annat om:
Erkänna problemets allvar och vikten av att klassificera information som falsk eller vilseledande
“Pre-bunking” - att identifiera logiska luckor i argumentationer
Övningar, spel och filmer för att utbilda medborgare
“Friktionselement” som bromsar spridningen av desinformation
Spridning av korrekt och evidensbaserad information med regering, civilsamhälle, media och forskarsamhället som avsändare.
Läs hela inlägget av Carl Heath.
Myndigheten för psykologiskt försvar har skapat kampanjsajten bliintelurad.se som får ses som ett svar på den femte punkten i listan ovan. Där utbildas besökaren i hur man ska avkoda budskap för att förstå om det handlar om desinformation.
Att MPF gjort ett antal klavertramp när myndigheten anmälde TV4 till Granskningsnämnden är något jag inte analyserar vidare i just detta nyhetsbrev. Men det saknas inte åsikter från mitt håll om man säger så.
Tre bra källor till den kommunikativa verktygslådan
Allt kan inte sitta i huvudet. Ibland behöver man ta hjälp av mallar, rutiner eller tips. Eller gå en kurs. Det gäller i både stort och smått. Trots att jag själv skrivit en guide om hur man skriver ett bra pressmeddelande vill jag ändå ta stöd av någon slags mall eller checklista när jag skriver ett nytt. Alternativt utgå från ett tidigare exempel och förfina det.
Ja, det här är såklart inga konstigheter för någon av oss - men jag tänkte ändå passa på att tipsa om några olika källor som hjälper en att hitta en bra utgångspunkt när man står inför en kommunikationsuppgift. Och som får mig ur startblocken snabbare när jag står inför en större uppgift.
(endast för betalande prenumeranter)