22. Kan man skrämma någon till förändring?
Beteendekommunikatören har svaret |Jon Bon Jovi räddar liv på en bro | Talanalys med Eidra Klartext | Har du sett Her ännu? | Det senaste om content marketing
Flygskam och klimatångest är två komplexa känslor som i alla fall jag tycker är svåra att reda ut ibland. Kanske för att både problemen och utmaningarna är så stora och så komplexa att det är helt omöjligt som individ att lösa hela problemet på egen hand. Cue maktlöshet och frustration och kanske behovet att döma vad andra gör, eller projicera sina egna rädslor på något som ligger en bit bort från en själv. I veckans nyhetsbrev får du svaret på om det går att skrämma någon till att förändra till exempel ett klimathotande beteende.
Jag har också intervjuat Maria Starck om AI-tjänsten Eidra klartext och dess förmåga att göra talanalyser i realtid. Och så har jag besökt Berghs School of Communication igen och lyssnat på Carin Roeraades frukostseminarium om content marketing. Hennes egna framgångsfaktor får du också i veckans brev. Plus lite feelgood och ett filmtips.
Försvinnande få av de över 1700 prenumeranter som prenumererar på det här nyhetsbrevet betalar för det. Betyder det att nyhetsbrevet inte har ett värde? Det tror jag väl inte. Hoppas inte det i alla fall. Men jag tror att nice to know och need to know är väldigt olika saker. Anyhow, här kan du uppgradera din prenumeration om du gillar det jag gör.
Nu rullar vi igång nyhetsbrevet tycker jag.
/Fredrik
💁🏼♂️ Innehållet i nummer 22
Kan man skrämma någon till förändring? Beteendekommunikatören har svaret.
Jon Bon Jovi räddar liv på en bro
Talanalys med Eidra Klartext - jag intervjuar Maria Starck
Har du sett Her ännu?
Det senaste om content marketing med Carin Roeraade
👉🏼 Jag finns på Instagram, Bluesky och LinkedIn 🤳🏽
OM NYHETSBREVET
Jag delar regelbundet insikter och analyser kring kommunikation, samhällsutveckling och digitalisering. Som prenumerant får du:
Tips och strategier för dig som jobbar med kommunikation.
Analyser kring aktuella händelser utifrån ett kommunikationsperspektiv.
Personliga reflektioner, debattinlägg och åsikter om bransch- och samhällsfrågor.
Hjälper det att skrämma upp målgruppen för att skapa förändringsvilja?
Svaret är ja om det gäller direkta och akuta förändringar där resultat påverkar individen och nej om det gäller större och mer komplexa förändringar på samhällsnivå (men som förvisso också påverkar individen på lång sikt). Det är några av slutsatserna i Peder Lingdéns senaste inlägg i hans nyhetsbrev I huvudet på beteendekommunikatören.
Klimathotet är just en svår fråga att kommunicera kring på grund av ovanstående faktorer.
“Ska du försöka få människor att ändra beteende med kommunikation så handlar det om att rama in cyklandet, samåkandet och den köttfria månaden på ett sätt som är hanterbart och där beteendet får en tydlig koppling till ett resultat som det är realistiskt att jag som individ kan påverka. Jag kan inte ansvara för EU:s utsläppsmål, eller ens min kommuns utsläppsmål, det är inte därför jag ska ta cykeln. Jag ska ta cykeln för att sänka mitt blodtryck och koldioxid- och partikelhalterna vid mina barns dagis.”
Ur inlägget Är krisen rätt väg i klimatkommunikation?
Veckans feelgood
“Take my hand, we’ll make it I swear” som en fyndig person skrev i kommentarerna till inlägget om att artisten Jon Bon Jovi hjälpt till att “prata ner” en person på väg att hoppa från en bro.
“Det skulle hjälpa många om man hade några extra öron med sig“
Efter att Kamala Harris och Donald Trump möttes i en tv-debatt för någon vecka sedan publicerades en analys av talet skapad av AI-tjänsten Eidra Klartext. Analysen bestod både av textanalys och slutsatser kring de båda presidentkandidaternas budskap men analysen gestaltades också i bildform vilket kändes spännande. Jag tog ett snack med Maria Starck på Eidra för nyhetsbrevets räkning.
Hej Maria! Du är "Sustainability Communications Director på Mission anew och Partner på Eidra", vilka är ni och vad gör du?
– Mission anew är en impactbyrå som jobbar med strategisk kommunikation. Vi hjälper företag med hållbarhetsstrategier och dess tillhörande kommunikationsbehov. Vi tillhör konsultkollektivet Eidra som är en konstellation av bolag och byråer som alla jobbar i intersektion av innovation, kreativitet och affärsutveckling.
Ni har tagit fram AI-verktyget Eidra klartext som bland annat kan göra talanalyser. Hur kommer det sig att ni utvecklat verktyget?
– Vi är ju inte en policybyrå direkt. Vi jobbar sinnessjukt mycket med precision och målgrupper. Den här tekniken är ett utmärkt sätt att utforska kunddialogen i realtid och hjälpa både maskiner och människor att tala i ögonhöjd med varandra. Sånt älskar ju kommunikatörer. Klartext har vi nu anpassat för debatter! Vi körde den i Arendal (norska Almedalen) och gjorde en liveanalys på presidentvalsdebatten förra veckan.
Är det något du själv blivit förvånad över efter att ha börjat med analyser genom Eidra?
– Jämförbarheten var slående. Alla anklagelser ”hon är si, han är så” blev mer faktabaserade och fri från analys av en journalist med agenda. OBS: jag älskar journalister med en agenda! Men ibland känns ju de politiska kommentarerna förinspelade. Att de inte tar in ny information utan bara kommenterar på rutin.
Hur tror du att kommunikatörer och andra kan och kommer att använda liknande tjänster framöver?
– Målgruppsarbete och segmentering. Jag jobbar mycket med stötta kunder med sälj inom B2B. Då har man ju mycket kunddialog. Tror det skulle hjälpa många om man hade några extra öron med sig - med tillåtelse såklart! Även för att analysera sig själv i sitt babbel.
– Jag tjatar väldigt mycket om klimatledarskap och att det just nu sitter i företagsledare, inte i politikerna. Jag skulle vilja höra deras brandtal i Almedalen och göra analys av dem.
Har du sett Her ännu?
Har du ännu inte sett filmen Her med Joaquin Phoenix och Scarlet Johansson i huvudrollerna är det verkligen på tiden. Filmen fick lite av en revival i samband med att ChatGPT slog igenom stort och många började se likheter mellan filmens ständigt närvarande AI-röst och den teknik vi nu har i våra olika enheter. Att ChatGPT-skaparna Open AI blivit anklagade av Scarlet Johansson för att ha stulit hennes röst till företagets AI-tjänst Sky kopplade också ihop filmens fantasi med nutidens verklighet.
Jag såg Her när den kom 2013, långt innan den nu aktuella AI-debatten. Samtidigt var känslan redan då att ja, så där kommer vi kanske leva i framtiden (om än inte med lika högt skurna byxor som Joaquin Phoenix karaktär har i filmen).
Filmen illustrerar människan i ett samhälle med andra men mentalt isolerad från varandra då AI-tjänster har kunnat ersätta många av de känslomässiga behov traditionella relationer uppfyller. Se den!
Det senaste om content marketing
I veckan besökte jag ännu en gång Berghs och deltog i ett frukostseminarium under vinjetten Berghs Morning Routine. Den här gången var det fokus på content marketing och Carin Roeraade från Story Relations gav en trendspaning ihop med några starka case.
En egen summering av de viktigaste nyckelfaktorerna för lyckad content marketing gick att läsa senare i ett inlägg på Story Relations LinkedIn-sida. Jag lånade ut några av bilderna jag tog under föreläsningen till Carin och tar mig därför friheten att i utbyte återpublicera summeringen här.
Key takeaways för lyckad content marketing enligt Carin Roeraade
Var autentisk – Content Marketing är inte reklam – satsa på riktiga historier, riktig fakta och riktiga människor.
Tänk långsiktigt. Content Marketing är ett kraftfullt verktyg för att stärka varumärken och bygga relationer. Det kan ta tid och det är okej.
Ha en tydlig strategi där content marketing är en av pelarna. Var kreativ, tänk stort, men låt den hållas ren från allt sälj som inte är en naturlig del av narrativet.
Fundera alltid på: Vad har detta för värde för mottagaren? Inget värde? Skrota idén, gå tillbaka till ritbordet.
Återvänd alltid till budorden: sant, intressant, relevant.
Besök Story Relations och följ Carin Roeraade.
Bonustips: Jag intervjuade Carin till podden Publicistpodden för fyra år sedan, när hon var kreativ chef på Breakit. Du kan lyssna på intervjun om du vill.